Gulyás Péter a HR portálon

A HR Portál szubjektív rovatában Gulyás Péter egyházi fejlesztő kérdezett, miután Papp András, az Ifjúsági Koordinációs és Szolgáltató Egyesület (IKSZE) szakmai vezetője kérdésére válaszolt.

Papp András: Engem nagyon érdekel, hogyan lehetne spirituális, szellemi szempontokat bevinni egy szervezet (vagy bármi) vezetésébe. Gulyás Pétertől, egyházi fejlesztőtől kérdezem, hogy állnak az egyházi szervezetek e kérdéssel, mit és hogyan tudunk egymástól tanulni e téren?

Gulyás Péter: Első gondolatom az, hogy nem kell bevinni, mert már ott van. A szervezetek és közösségek életében egyszerre van jelen az Egyéni, az Együttes és az Egyetemes szint, csak míg az első kettő könnyen tetten érhető a hétköznapokban is (pl. egyéni érdekek, vezetői döntések, teameken belüli kommunikáció stb. formájában), addig az utóbbinak van egy rejtőzködő természete. Nem tudjuk könnyen megragadni, főleg nem birtokolni. A spiritulaitást úgy tudnám leírni, mint az egyén vagy a szervezet dinamikus viszonyát ehhez az Egyetemeshez. Szervezetfejlesztőként lehet dolgunk, hogy erre rámutassunk, ha akarunk, és tudunk ezzel a relációval dolgozni.

Tovább a teljes cikkre