Amikor nem ér semmit az El Camino

Inspiráló vagy bénító vezető vagy?

Amíg az ember nem tart tükröt őszintén maga elé, nem jöhet létre valódi változás -mondja Gelei András, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Karácsony kapcsán arról beszélt a Figyelő Online-nak, hogy a vezetők lelki megújulásra való készsége kreatívvá, eredményesebbé teszi az egész munkaszervezetet.

Hajnali háromkor küldött üzleti partnerének e-mailt az egyik budapesti pénzügyi cég vezetője, s alig hitt a szemének, öt perc múlva már meg is kapta a választ. Ez mutatja, hogy a teljesítményhajsza, a megfelelési kényszer, s a mobilkommunikációs eszközök mennyire felforgatják az életünket. Az egyensúly felborulásának pedig egyre erősebben mutatkoznak a jelei – mondta lapunknak Gelei András, a Budapesti Corvinus Egyetem Szervezeti magatartás tanszékének docense, egyben az ICG szenior tanácsadója. A menedzsment tagjainak fáradtsága, frusztráltsága az egész szervezetre kihathat. Márpedig a vezetés érzelmi-lelki egyensúlya alapvető a szervezet lelkülete, egészségessége, vitalitása szempontjából. Optimális esetben érzékeli a vezető, ha valami nincs rendben, ilyenkor szakmai segítséget kér, a régi keretek közül azonban nem egyszerű kitörni.

ELMARADT CSODA

Divat csúcsvezetők körében az el Camino- út, ám sok esetben félreértése a zarándoklatnak. Elmennek tíz napra, két hétre, egy hónapra, hogy bebizonyítsák a világnak, kibírják erővel. Fogukat összeszorítva végigmennek az úton, s csodálkoznak, hogy az ég adta világon semmi nem történik. „Amíg az ember nem tart tükröt őszintén maga elé, nem nyílik meg, és nem néz szembe saját esendőségével, több alázat, érzékenység, figyelem és jóindulat nem alakulhat ki benne, s valódi változás sem jöhet létre”- magyarázza Gelei András, aki évtizedek óta szervezetfejlesztőként, coachként dolgozik együtt felső vezetőkel és menedzsment teamekkel. Anselm Grün bencés szerzetesre hivatkozva teszi hozzá: „Nem jó, ha egy vezető zaklatott, de az sem, ha szavaival vagy tetteivel megsebez másokat. A vezető feladata az, hogy növelje az életet maga körül”. Márpedig a menedzsment tagjainak magatartása alapvetően határozza meg a közösség lelkiségét, inspirálja vagy bénítja azt. Ha a vezető világos értékrend alapján vezeti a szervezetet, éles helyzetben megmutatkozik, hogy melyek a csak vallott értékek, és melyek azok, melyeket ténylegesen is követ. „Ha valaki nem él egy adott elv szerint, hiába ért vele egyet, kritikus helyzetben nem aszerint fog cselekedni”- hangsúlyozza a Corvinus oktatója. 

Tovább a teljes cikkre >>

 

Forrás: Figyelő, Cseke Hajnalka